клуб твоих интересов и выгодных предложений

Предложить новость
Добавить афишу
Предложить новость
Добавить афишу

Помочь Вооружённым Силам Украины!

Ссылка для переводов
Блог компании iClub

Гарбуз або суцільна помаранчева користь

28.10.2019

Звичайні, великоплідні (або волоські) та мускатні, гладенькі та розділені на скибочки, блідо-жовті або яскраво-помаранчеві – усе це вони, гарбузи, які ще називають королями осіннього столу. До речі, в українській мові рослину називають гарбуз або кабак, тиква – це інше, це пляшковий гарбуз, що належить до іншого виду і має іншу форму та інше забарвлення.

Гарбуз вітамінний та дієтичний

Отже, гарбуз – це овоч чи фрукт? Гарбуз – це зимовий овоч. Між тим, дехто за наявність у ньому насіння, називає гарбуз фруктом. Але хто б як не сперечався, усі єдині в одному – гарбуз корисний.

Гарбуз вітамінний та дієтичний

Гарбуз містить дуже мало калорій, отже, його можна вживати під час дієт. У ньому багато білку і немає жирів. З’ївши двісті грамів гарбуза, ви забезпечите собі добову норму вітаміну А. Окрім того, гарбуз багатий на вітаміни С, В2 і Е, мідь, марганець. Вітамін Е і антиоксиданти захищатимуть шкіру від впливу ультрафіолету. Гарбуз – переможець серед овочів за вмістом заліза, а цінність його білку більша ніж в перепелиних яєць. У гарбузі - у п'ять разів більше каротину, ніж у моркві.

Гарбуз

Гарбуз корисний для імунітету

Саме наявність вітаміну С робить гарбуз одним з лідерів у боротьбі за підвищення нашого імунітету та прискорення загоєння ран. Імунній системі конче портібні вітаміни Е, фолієва кислота і залізо. Це допомагає їй постійно тримати тіло в тонусі.

гарбуз

 Гарбуз допомагає поліпшити зір

Комп’ютер, телевізор, телефони –ми «садимо» ними зір щодня. Але вихід і ліки - поряд. Страви з гарбуза стануть у нагоді для зміцнення гостроти зору, це також прекрасна профілактика більш серйозних захворювань очей.

Гарбуз для схуднення

 Гарбуз для схуднення

Лише п’ятдесят калорій містяться у 200-х грамах приготованого гарбуза. Плюс корисна клітковина. На відміну, від «вуглеводних» рису та картоплі гарбуз можна їсти без обмежень і худнути.

гарбуз похудение

Гарбуз для жіночої краси

Помаранчевий пігмент, а саме, каротин, надає шкірі відтінку легкої засмаги. Маска з сирої м'якоті дещо підсушить шкіру, очистить пори, зменшить висипання.

Гарбуз для жіночої краси

 Гарбуз-лікар

Цей помаранчевий овоч «піклується» про шлунково-кишковий тракт. Його вживають для виведення з організму холестерину, токсинів, шлаків. Вміст у ньому калію покращує роботу серцево-судинної системи. Відвар з гарбуза допомагає при нервових розладах і безсонні. Гарбуз допомагає позбутися набряків та вивести зайву рідину з організму.

гарбуз ліки

Гарбуз: м’якіть, квіти на насіння

Насіння їдять під час лікування хвороб печінки, як засіб боротьби з гельмінтами. Воно багате цинком, який важливий для зміцнення імунітету, волосся, нігтів, покращення шкіри. Цинк необхідний вегетаріанцям та веганам. Гарбузова олія покращує роботу печінки, передміхурової залози, жовчного міхура. Квіти гарбуза не тільки використовують у кулінарії, а й роблять з них відвар, що загоює рани. Товчена м'якоть – засіб від фурункулів, опіків, висипів.

гарбузове насіння

Гарбузовий сік – ліки у склянці

Свіжовичавлений сік гарбуза багатий на вітаміни та мінерали. У період захворювань на ОРВІ та грип  щоранку треба пити 200 мл гарбузового соку. Він сік допомагає при запорах, геморої, підвищеному нервовому збудженні і блювоті, викликаної токсикозом вагітних або морською хворобою. Гарбузовий сік п’ють для зменшення болю в горлі.

Гарбузовий сік

Олія гарбузова

Олія впливає на роботу печінки, передміхурової залози, жовчного міхура, сприяє нормалізації роботи кишківника.

Олія гарбузова

Гарбуз корисний не для усіх

Гарбуз не рекомендується людям з низькою кислотністю, тим хто має порушений кислотно-лужний баланс, схильність до появи кишкових коліків, загострення запалення підшлункової залози та жовчного міхура. Гарбузове насіння містить багато кислот, які руйнують зубну емаль.

гарбуз користь

Гарбуз смачний

Зрілий гарбуз повинен мати щільну, м’ясисту структуру, бути твердим, без зовнішніх пошкоджень. Важливий і його сорт. Яскраво-помаранчеві плоди беруть для приготування супів та крем-супів, для каш підходять рожеві і жовті гарбузи. Ці овочі вживають у сирому вигляді, варять, смажать і запікають, з них готують начинки для пирогів та тістечок, роблять пюре, повидло, джем. Популярне у останні роки в Україні – сухе варення, тобто, такий собі вид цукатів з гарбуза. Зберігається гарбуз добре протягом усієї зими.

Гарбуз смачний

Гарбуз-символ Хелловіну

Традиція прикрашати гарбузами домівки на Свято Усіх Святих прийшла з Англії, потім дійшла до Америки, а потім докотилася й до нас. Символом свята є ліхтар у вигляді людської голови (Ліхтар Джека). Він являє собою гарбуз, на якому вирізано зловісно усміхнене обличчя. Всередину гарбуза ставлять запалену свічку. Вважається, що подібний плід, залишений біля будинку в День Всіх Святих, відганяє від нього злих духів.

Хелловін

Отже, сезон яскравих та корисних гарбузів тільки-но розпочався, а це означає, що попереду час смакування ними та оздоровлення. Який би гарбуз ви не обрали, він у будь-якому разі буде у нагоді: чи то страва, чи олія або насіння, чи навіть, як декор на День Усіх Святих: і корисно, і смачно, і нечистої сили та злих духів у будинку не буде.

0 комментариев

Украина онлайн