клуб твоих интересов и выгодных предложений

Предложить новость
Добавить афишу
Предложить новость
Добавить афишу

Помочь Вооружённым Силам Украины!

Ссылка для переводов
Блог компании iClub

Як легко носити голову на плечах? (усе про шийний остеохондроз)

11.12.2019

Головний біль та біль у серці, запаморочення, поколювання або затерпання у руках – що спільного між цими усіма симптомами? Виявляється, що причиною цих симптомів є стан шийного відділу хребта. Він складається з 7 хребців, між якими знаходяться еластичні міжхребцеві диски. Якщо через порушення обміну речовин вони деформувалися, відбувається перетискання нервових закінчень або кровоносних судин і людина відчуває біль.

Яку небезпеку приховує остеохондроз

Шийні хребці знаходяться один до одного дуже близько, а отже, при найменшій їхній деформації відбувається затисканя нервових корінців і кровоносних судин. Порушується мозкове кровопостачання і виникають головний біль та мігрень. Серцево-судинна система також у зоні ризику. Підвищений або знижений тиск, біль у ділянці серця не завжди є ознакою кардіопатології. Можна роками «збивати» тиск, лікуватися у кардіолога, а причиною виявляться шийний остеохондроз.

Ознаки остеохондрозу шиї

Біль у ділянці шиї. Оніміння ділянці руки, плеча, лопатки, шиї. Хрускіт в шиї при повороті головою. Шум та дзвін в вухах. Нудота, нестача повітря. Зниження гостроти зору, затуманення, «мушки» перед очима. Нестабільність артеріального тиску. Підвищений або знижений тиск. Запаморочення.

Причини повяви остеохондрозу

Сидячий спосіб життя. Недостатня фізична активність. Зайва вага, порушення обміну речовин. Шкідливі звички. Неправильний сон. Навантаження на шию. Травми.

Чим лікувати шийний остеохондроз

Початкові симптоми захворювання можуть нагадувати застуду або втому. Люди їх відчувають, проте мало хто підозрює що це остеохондроз. Симптоми пов’язані або із защемленням корінців спинного мозку, або зі стисненням кровоносних судин. Насамперед, потрібно звернутися лікаря. На ранніх стадіях захворювання допоможе мануальна терапія та ЛФК.

При запальному процесі призначається медикаментозне лікування, при виявленні гриж чи протрузій може знадобитися хірургічне втручання. До методів діагностики остеохондрозу належать комп'ютерна томографія, магнітно-резонансна томографія, доплерографія судин та рентгенографія.

Лікування в домашніх умовах

Воно передбачає медикаментозне лікування, масаж, спеціальні фізичні вправи. Усі три складові повинні йти у комплексному лікуванні. Лікування народними засобами передбачає прогрів ураженої ділянки, компреси.

Медикаментозне лікування

Лікування має складатися з прийому протизапальних препаратів, які необхідні для зняття сильних болів, вітамінів, нейропротекторів, хондропротекторів. Призначають також препарати, що знижують тиск, поліпшують зір, знімають оніміння. Хірургічне лікування доречне у випадку, якщо медикаментозним та фізичним впливом не обійтися.

Спосіб життя людини, що має остеохондроз

Постава. Одним з головних правил є тримання правильної постави, коли потилиця, спина, таз, ікри ніг та п’яти розташовані на одній лінії, плечі розправлені, живіт підібраний, підборіддя знаходиться під прямим кутом до шиї. Опора повинна припадати на обидві стопи.

Як сидіти. Людям, які на роботі сидять, важливо обладнати робоче місце правильним стільцем: він має бути жорстким, мати невисоку спинку з опорою для попереку; під поперек можна підкласти валик або маленьку подушечку, висота сидіння стільця має відповідати довжині гомілки. Людям невисокого зросту слід зробити підставку під ноги, глибина сидіння на стільці має бути не менше 2/3 довжини стегон. Сидіти потрібно з максимально випрямленою спиною, не нахиляючи сильно голову. Зняти напруження з шиї та плечей можна так: відхилитися назад, витягнути руки вгору і глибоко вдихнути.

Як стояти. Навіть якщо доводиться тривалий час стояти, треба намагатися частіше рухатися, краще за все – час від часу ходити. Якщо такої можливості немає, треба хоча б кожні кілька хвилин змінювати позу, переминатися з ноги на ногу.

Як виконувати фізичну роботу. Під час виконання хатніх справ треба намагатися тримати спину рівною та уникати незручних поз. Важкі предмети слід піднімати з землі або з підлоги з положення навприсядки з прямою спиною, вантаж необхідно тримати якнайближче до тіла, не носити його на витягнутих руках.

Як лежати. Ліжко повинно мати ортопедичні матрац та подушку з валиком під шию. Для розслаблення поперекових м’язів під поперек та під коліна можна підкласти подушечку або валик.

Як ходити. Ходити треба прямо, не сутулитися, не шаркати ногами. Голова не повинна бути опущена вниз. Взагалі ходити треба якомога більше — це корисно і для спини, і для всього організму. Ходіння поліпшує обмінні процеси в м’язах, підвищує їхню еластичність.

0 комментариев

Украина онлайн